Asjaõigus


Küsimus: Kuidas saada teada, kellele kuulub korter peale vanaema surma?21.04.2016

Tere!
Mul sattus sõber täbarasse olukorda ja sooviksin teda aidata. Nimelt on ta elanud terve elu oma vanaema korteris, kus veel mõned aastad tagasi elas ka tema vanaema, kuid vanaema lahkus siit ilmast. Viimased aastad veetis vanaema hooldekodus, kus siis sõber käis teda toetamas ja juba siis tasus korteri eest arveid ise, tasub neid siiani siis ise. Nüüd hiljuti ilmus aga välja sõbra ema, kes enamus sõbra eluajast vangis viibis. Sõbra emal on vist mingi puue või töövõimetus ja ta olevat läinud endale sotsiaalkorterit nõudma ning sealt talle teatati, et talle juba õiguslikult kuulub üks korter. 13.04.2016 leidis sõber postkastist numbri, sinna helistades saigi kogu selle informatsiooni kelleltki kolmandalt isikult. Ema tahab korterit maha müüa, aga vist on raske pojaga endaga rääkida.
Nüüd siis küsimuse juurde, kas üldse on midagi, mis sõbral oleks võimalik teha või on ta oma õigused maha mänginud, et kohe juristi poole ei pöördunud peale vanaema surma?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Pärimiskõlbmatuse tingimused seab pärimisseaduse § 6, näiteks on isik pärimiskõlbmatu, kui ta põhjustas tahtlikult ja õigusvastaselt pärandaja surma, kui ta tahtlikult ja õigusvastaselt kõrvaldas pärandaja testamendi jne. Praeguses olukorras ei saa paraku öelda, et pärandaja tütar oleks pärimiskõlbmatu. Kuna sõbra vanaema ei olnud jätnud kehtivat testamenti, päritakse seaduse järgi ning seetõttu ongi pärijaks pärandaja tütar ehk Teie sõbra ema. Seetõttu pole praegusel juhul kahjuks võimalik midagi teha.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee