Asjaõigus


Küsimus: Kidas kaasomanikud oma ostueesõigust realiseerida saavad?25.04.2016

Asi puudutab ühisomandit (maja ja maa). Üks kaasomanikest on teiste kaasomanike teadmata pannud omandi müüki (avastasime juhuslikult). Kui meie (teised kaasomanikud) soovime omandit endale saada, kuidas meil oleks kõige õigem tegutseda? Meile peaks kuuluma ostueesõigus.

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Müüjal on kohustus kaasomanikele kui ostueesõigust omavatele isikutele viivitamata teavitada ostjaga sõlmitud müügilepingust ja selle sisust. Selline teave peab sisaldama täielikku ülevaadet müügilepingust, lisaks peab müüja ostueesõigust omava isiku nõudmisel esitama talle müügilepingu. Teatamisest alates on kaasomanikul võlaõigusseaduse § 250 alusel aega 2 kuud ostueesõiguse teostamiseks.

Kuna praegu ei ole müüja tõenäoliselt veel müügilepingut sõlminud, pole tal veel ka seadusjärgset kohustust teavitada ostueesõiguse võimalikkusest. Küll aga võite praeguses olukorras edaspidiste vaidluste vältimiseks müüjale selgitada, et Teie koos teiste kaasomanikega olete kinnisasja ostust huvitatud ning sooviksite ostueesõigust teostada.


Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee