Asjaõigus


Küsimus: Kas KÜ juhatuse liige võib ilma omaniku nõusolekuta korterisse astuda ja seal tegutsema hakata?13.03.2018

Tere.
Olemas korter tüüpilises paneelelamus Tallinnas, milles elab üksik vanaema. Korteri omanikuks on lapselaps. Vanaema on sellesse korterisse ametlikult sisse kirjutatud, elab üksinda. Majas, kus asub korter, on olemas KÜ. KÜ juhatusel on vanaemale mitmeid etteheiteid, üks neist on näiteks see, et vanaema hoiab omas korteris aknaid kaua lahti ja soojus tuleb välja (tegemist on tavalise keskküttega, radiaatoritel ei ole individuaalmõõtureid). Kõik kommunaalteenuste arved on vanaemal makstud. Mõned päevad tagasi juhtus aga selline lugu, et KÜ juhatuse liige koputas vanaema uksele, ta tegi uksed lahti, ja KÜ juhatuse liige astus omavoliliselt korterisse ja ilma luba küsimata sammus edasi tuppa ja pani ise aknad kinni.
Küsimus - kas KÜ juhatuse liige võib ilma omaniku (või sissekirjutatud vanaema) nõusolekuta korterisse astuda ja seal tegutsema hakata? KÜ juhatuse liige ise arvab, et saab küll, kuna KÜ kodukorras on nii kirjas, kuid omanikuna leian, et selline tegutsemine on seadusega vastuolus.
Kas saaksite palun aidata, kes ja millisetel alustel saab korterisse siseneda ilma omaniku loata?
Kas ilma loata sisenemine KÜ juhatusel oleks võimalik juhul, kui oleks veeavarii või muu naabreid ja nende vara ohustav juhtum?

Tänan vastuse eest.

Vastus: Meelis Pirn, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Barrister, http://barrister.ee/

Tere,

ilma omaniku või valdaja (nt. üürnik) loata võib korterisse siseneda ainult politsei ja päästeamet ja sedagi vaid seaduses (korrakaitseseaduse § 50) sätestatud juhtudel. Veeavarii puhul saabki KÜ juhatus kohale kutsuda politsei; politseil on õigus vajadusel ka nö uks maha murda.