Asjaõigus


Küsimus: Kas on võimalik esitada minule rahalisi nõudeid seoses asjaoluga, et korteri kaasomanik on minu alaealine laps?13.04.2018

Tere.
Mul on endise elukaaslasega kaasomandis korter. Korteris elab ka meie ühine alaealine laps. Ise ma seal ei ela ja kaasomandi endise elukaaslasega soovin lõpetada. Soovin kinkida oma kaasomandiosa (ehk nö pool korterit) lapsele. Soovin teada, milliseid rahalisi nõudeid võib minule esitada, kui lapse isal tekivad makseraskused (näiteks kommunaalmaksete võla tõttu läheb asi kohtutäiturile menetleda ja lapse isa konto arestitakse).
Kas on võimalik seadusekohaselt sellisel juhul esitada minule rahalisi nõudeid seoses asjaoluga, et korteri kaasomanik on minu alaealine laps?
Tänan!

Vastus: Meelis Pirn, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Barrister, http://barrister.ee/

Iga omanik, ka kaasomanik, vastutab iseseisvalt oma rahaliste kohustuste eest. Võite oma osa korterist lapsele kinkida. Kui tulevikus peaksid teisel kaasomanikul tekkima rahalised raskused, algatatakse täitemenetlus, siis saab kohtutäitur panna avalikule enampakkumisele tema mõttelise osa korterist. Täitemenetluses müügi korral ei ole teisel kaasomanikul ostueesõigust.

Teie ega Teie laps ei vastuta kaasomaniku/isa rahaliste kohustuste eest.