Asjaõigus


Küsimus: Kuidas ma saan maja müüa, kui isale kuulub pool aga ta mälu on kadumas ja ta ei pruugi ise enam midagi aru saada?06.06.2018

Minu vanaema pärandas pool oma majast minule ja teise poole minu isale (vanaema poeg). Peale oma isa surma pärin ma ka teise poole majast. Isa on nüüd hooldekodus ja mina sinna majja elama minna ei soovi. Maja seisab tühjana. Kuna olen isale ainus laps ja hooldekodu arved on minu kanda, siis sooviksin maja maha müüa. Isa tervis on väga kiiresti kehvaks läinud ja viimati ei tundnud ta mind äragi. Kui isa veel täie mõistuse juures oli, arvas temagi, et maja tuleks maha müüa. Nüüd mul ongi küsimus- kuidas ma saan maja müüa, kui isale kuulub pool sellest aga ta mälu on kadumas ja ta ei pruugi ise enam midagi aru saada? Aitäh.

Vastus: Meelis Pirn, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Barrister, http://barrister.ee/

Te saate esitada kohtusse avalduse taotlusega määrata Teid isa eestkostjaks. Enne otsustamist küsib kohus isa raviarstide arvamust, veendumaks, et ta vajab eestkostet.

Seejärel saate esitada kohtusse uue avalduse, milles taotlete, et kohus lubaks Teil müüja eestkostetava vara. Peate selgitama ja tõendama, et müügist saadav tulu läheb isa ravi- ja hoolduskulude tarbeks.