Asjaõigus


Küsimus: Peale abikaasa surma on korteril mitu omanikku, kuidas see olukord lahendada?24.04.2012

Tere
Peale abikaasa surma jäi korter minule, abikaasa 2-le lapsele ja 1-le kooselust pärit lapsele. Abikaasa lapsed elavad momendil korteris ja kasutavad seda ebaperemehelikult. Lisaks ei maksa nad korteriga kaasnevaid kulusid, need maksan mina. Mis võimalused on mul neid sealt korterist välja on saada (korteris elavad abikaasa eelnevast abielust lapsed)? Mis võimalused mul on, et sellist olukorda lahendada? Olen sellest kõigest juba väsinud, aitäh.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Tere,
Küsimusest saan aru, et korter on nelja isiku kaasomandis. Kaasomandiga kaasnevad kulud jagunevad kaasomanike vahel vastavalt kaasomandi osa suurusele. Kui keegi kaasomanikest keeldub kulusid kandmast, siis ei ole paraku muud võimalust, kui seda kohtu kaudu nõuda. Kulude kandmisest kõrvale hoidumise põhjendusel ei saa te neil takista korterit kasutamast.
Kaasomanikest vabanemiseks tuleb kaasomand lõpetada. Olenevalt sellest, kas teised kaasomanikud sellega nõustuvad või mitte, on teil kaks võimalust - jagada omavahelisel kokkuleppel või pöörduda kaasomandi lõpetamiseks kohtusse. Enne järgnevate sammude planeerimist peaksite omale selgeks tegema, millist tulemust te soovite saada. Näiteks üks mitmest võimalusest on, et nõustute teiste kaasomanike osa neile rahas välja maksma (võttes aluseks korteri turuhinna), teise võimalusena võite kogu korteri enampakkumisel maha müüa ja saadud raha omavahel ära jagada. Nõude täpne kujunemine sõltub teie soovidest ja võimalustest.