Asjaõigus


Küsimus: Kas elukaaslaste laenuga koos ostetud maja ühe nimele vormistamine tähendab, et teise võib lihtsalt välja tõsta?25.04.2012

Ema ja tema elukaaslane (abielus ei ole) ostsid aastaid tagasi pangalaenu abil maale maja, kus ka praegu mõlemad elavad, tagatiseks läks emale kuuluv korter, maja omanikuks vormistati tollel hetkel ema elukaaslane, emal on sinna elukohta vaid sissekirjutus. Pangalaen on juba ammu tasutud ja aastaid maal koos elatud, aiasaadusi ja põllutöid tehtud. Nüüdseks on suhted keeruliseks läinud ja elukaaslane ähvardab ema majast välja kirjutada ja välja tõsta. Kui poleks olnud ema tagatiseks pandud korterit, ei oleks saadud ju ka maamaja osta. Kas ema elukaaslasel on õigus ema lihtsalt niisama majast välja tõsta "lageda taeva alla" või peab ta pakkuma mingi elamispinna vastu?

Jään Teie tagasisidet ootama.

Tänan

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Tere,
Sissekirjutus ei oma tänapäeval omandi tõendamise seisukohast mitte mingisugust tähtsust. Kui teie ema ei ole selle maja kaasomanik ega ole sõlmitud temaga mingeid maja kasutamise kokkuleppeid, siis ei ole tal ka õigust midagi nõuda ning maja omanik võib teie ema sealt välja tõsta. Mingit elamispinda ei pea ta vastu pakkuma. Mis puutub pangalaenu võtmisse ja tasumisse, siis see maja omandiõigust ei mõjuta.