Asjaõigus


Küsimus: Kas pärast lahutust on võimalik korterilaen ja korter vormistada ühele abikaasale, kui teine on sellega nõus?28.05.2012

Tere!

Lahutasime juulis 2010. Varasemalt oli meil ostetud korter eluasemelaenuga. Korterisse jäin elama mina lapsega ja maksan ka igakuist laenumakset (kannan mehe kontole, kust see siis maha läheb). Kas mul on mingi võimalus vormistada laen enda nimele ümber (hetkel olen seal nö kaastaotleja) ja saada ka ainuomanikuks? Eksabikaasa ise on kõigega nõus.
Kas ainukeseks variandiks on sel juhul see, et pank otsustab, kas olen maksuvõimeline või mitte?
Ette tänades

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui korter osteti abielu ajal, siis peaksite ühisvara jagama ja korteri endale jätma - seda saab teha kokkuleppel eksabikaasaga, saan aru, et ta on sellega nõus. Formaalselt laen korteri jagamisse ei puutu, ehk korteri võite ka nii ära jagada, et laenulepingusse muudatusi ei tee.
Selleks, et pangalaen n.ö enda nimele vormistada, peaksite panka pöörduma. Tõepoolest nii ongi, et pank otsustab, kas nõustub laenu ainult teie käest saama või mitte. Pangale on aga kahtluseta kindlam, kui on kaks kohustatud isikut, kellelt raha tagasi küsida.