Asjaõigus


Küsimus: Kuidas remontida kaasomandis oleva ridaelamu korterit, kui teine kaasomanik ei soovi oma osa remontida?12.07.2012

Meil on naabriga kaasomand maja-ridaelamu, 1 korter kuulub ühele ja teine teisele, krunt on ühine. Sooviksin oma osa rekonstrueerida ja ümber ehitada, sest maja on vana, katus laseb läbi ja pole pesemisvõimalusi. Selleks, et seda teha, on vaja naabri nõusolekut. Kuna suhted on natuke kehvakesed, siis võib juhtuda, et seda nõusolekut ma ei saa. Kuna aga hädapärased tööd on vaja ära teha enne, kui maja kokku kukub, siis millesed on võimalused ilma naabri nõusolekuta maja renoveerida. Naabril ei ole vahendeid, et koos seda teha saaks, küll aga palju kiusu ning meie tema osa välja osta ei soovi.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Selleks, et oma korteris remonti teha, ei ole teil naabri nõusolekut vaja. Ka maja korrashoiuks ja säilitamiseks vajalike tööde teostamist ei ole tarvis naabriga kooskõlastada (katuse remont jms), maja rekonstrueerimine aga küll.
Kui näete tulevikus võimalikke suuremaid lahkhelisid, siis võiks kaaluda kaasomandi lõpetamist. Kui maja on sellise ehitusliku konstruktsiooniga, et kumbki osa majast suudaks põhimõtteliselt eksisteerida ka ilma teise maja pooleta (vertikaalselt jaotatav maja, mitte et üks üleval, teine all vms), siis võiks kõne alla tulla kaasomandi jagamine reaalosadeks. Naabri osa väljaostmiseks ei ole teil mingisugust kohustust.