Asjaõigus


Küsimus: Kas saab korteri vormistada ümber pojale nii, et laenu maksan ikka mina?16.07.2012

6 aastat tagasi sai ostetud pangalaenuga korter. Sissemakse rahana sai kasutatud pojale päranduseks saadud raha. Kuna poeg oli siis alaealine, oli meil olemas ka lastekaitse poolt mingi paber (seega raha kasutus sai fikseeritud). Pangalaenu olen mina maksnud ja elame mõlemad selles korteris.
Poeg on nüüd täiskasvanu, tahab võtta väikese laenu, et korteris suuremat remonti teha. Samas tahab ta aga, et korter oleks sellisel juhul tema nimel. Mul pole selle vastu otseselt midagi, temast on kasvanud normaalne ja tubli mees, aga ikkagi sooviksin nõu mõnedes asjades. Kas on võimalik korter ümber vormistada nii, et korter on tema nimel, aga laen ikkagi minu nimel? Või kas oleks targem (kui see on üldse võimalik), korter vormistada kaasomandisse? Küsimus ongi pigem ehk selles, et kuidas säilitada mõlema osapoole õigust korterile? Mida tuleks silmas pidada?
Aitäh.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kinnisasja koormamine hüpoteegiga ei keela teil kinnisasja võõrandamast. Pangalaenu tasumise seisukohalt ei oma mingit tähtsust kellele korter kuulub - laenu tasumise kohustus tuleb laenulepingust.
Mõlema osapoole õiguste säilitamiseks on põhimõtteliselt kaks võimalust - üks nendest on korteri jätmine kaasomandisse, nagu ka ise kirjutate, teine võimalus on seada korterile enda kasuks isiklik kasutusõigus.
Kaasomandisse jätmisel jääte korteri omanikuks ning teil on pojaga võrdsed õigused oma osa pantida (hüpoteegiga koormata), müüa, välja üürida vms, samas on teil ka kohustus tasuda korteriga kaasnevad kulud, s.h remondikulud jms. Isikliku kasutusõigusega (mis peab olema kinnistusraamatusse kantud) säilib teil õigus korterit kasutada ka siis, kui poeg peaks korteri maha müüma, kuid ülal märgitud omaniku õigusi teil ei ole. See, kuidas te toimida soovite, on teie enda otsustada.