Asjaõigus


Küsimus: Mida peaksin ette võtma, et kaasomandi kasutuskord saaks ametlikult paika?17.07.2012

Tere.
Küsin, et siiani on maja, ka aed, jagatud mõtteliseks osaks. Aga nüüd, kui toimub maja teise poole müük, oleks hea ka piirid notariaalselt paika panna. Maja teise poole omanik pole enam huvitatud sellest ja ka arvatav uus omanik (olen temaga rääkinud) ei taha sellest suurt kuulda. Ütleb, et ta on sõbralik ja pole probleemi ruumide kasutamisega... aga ikkagi, minul pole kindlust selles suhtes...
Mida teha? Kas ei kirjuta lihtsalt tehingutele/lepingutele alla ja mõjutan niiviisi?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kasutuskorra fikseerimiseks tuleks jah, teise kaasomanikuga kokku leppida ning ruumid ja piirid paika panna, enne teil mingit kindlust ei teki. Selleks, et see kord ka järgmise kaasomaniku suhtes kehtiks, peaksite selle kokkuleppe notariaalselt sõlmima ja kinnistusraamatusse kandma. Seega tuleks enne müügitehingut vana omanikuga katsuda siiski kokku leppida, et ta selle kokkuleppe teiega ära sõlmiks ja ka kinnistusraamatusse laseks kanda. Tehingu saaks teha sama tehinguga, kui toimub asja müük, siis oleks ka müügitehingu sõlmimisel juba uuel omanikul kasutuskord teada enne kinnistusraamatusse kandmist.
Kui teine kaasomanik ei nõustu kasutuskorra kokkulepet sõlmima, siis on teil ainus võimalus seda kohtu kaudu nõuda. Teise kaasomaniku poolt oma kaasomandi osa müümisel ei ole teil teise kaasomanikuna vaja mitte kuhugi alla kirjutada. Kaasomanik võib oma osa vabalt võõrandada. Seega ei ole teil võimalik kuhugi allakirjutamata jätmisega müügitehingut takistada. Ainus, mida saaksite teha, on kasutada ostu eesõigust ja teise kaasomandi osa ise välja osta (sama hinnaga, milles müügilepingus kokku lepiti).