Asjaõigus


Küsimus: Mul on notariaalselt vormistatud elamisõigus korteris, mille laenu maksan, kuid mis ei kuulu mulle, kas mind saab korterist välja tõsta?18.07.2012

Elan korteris, mille pangalaenu maksan mina, korter on aga kaaslase nimel. Korter on ka laenu tagatiseks. Ei ole kaasomand, minul on notariaalselt vormistatud elamisõigus. Kas kaaslane saab mind kuidagi korterist välja? Millega peaksin ettevaatlik olema? Kas tal on võimalik võtta pangalaen enda nimele, kui mina ei ole nõus (tema ei ole kaastaotleja)?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Eeldan, et notariaalselt vormistatud elamisõigus on isiklik kasutusõigus. Juhul, kui see on kantud kinnistusraamatusse, siis kehtib see edasi ka teie kaaslase poolt korteri võõrandamisel. Korterist välja tõstmiseks peaks korteriomanik selle kokkuleppe ära lõpetama, kuid ilma kokkuleppega täpsemalt tutvumata ei ole kahjuks võimalik öelda, millistel asjaoludel ta selle lõpetada saaks.

Olukordi, kus peaksite ettevaatlik olema, on palju, kõiki ei jõua kindlasti üles lugeda. Ohud, mis kohe meelde tulevad on tiheda liiklusega sõidutee ületamine, tundmatule isikule raha laenamine, hääletamine jms.

Mis puutub pangalaenu, siis see on sõlmitud teie ja panga vahel. Lepingu ülevõtmiseks peab olema nii panga kui teie nõusolek. Samas ei näe ma ka ühtegi head põhjust, miks peaks keegi soovima omale salaja mingisugust kohustust võtta. Asjaolu, et korter tagab laenu, ei puutu asjasse. Laen jääb teie kanda ka siis, kui ta selle elamisõiguse kokkuleppe kuidagi ära lõpetab ja teid korterist välja tõstab.