Asjaõigus


Küsimus: Kuidas kasutada naabriga kehepeale kuuluvat kaevu, kui naaber on kiuslik ja ei lase?13.08.2012

Tere!
Sain veelkord teada, Teie ja teiste juristide vastusest, et kui kaev paikneb osaliselt teie krundil ning kinnistusraamatusse ei ole kantud kitsendusi teie kinnistul asuvate rajatiste omandiõiguste kohta, siis kuulub see kaev 1/2 suuruses mõttelises osas teile ning sellest tuleneb omakorda, et teil on õigus kaevust vett võtta.
Kui naaber ei taha tunnistada seda seadust, ei lase mul kaevust vett võtta, võttis kaevust pumba välja ja lõikas vooliku ja elektrijuhtme läbi, ta on vägivaldne, politsei ei taha sekkuda sellesse. Kuidas saan ma veenda inimest täitma seda seadust? Meie ütluste peale, et me lähme kohtusse (kohtutee on ju pikk ja kulukas), ta ainult naerab ja ütleb et minge minge. Kas pean ka kasutama jõudu? Kas kuidagi teistmoodi ei saa seda probleemi lahendada kui kohtu kaudu või? Ja kes garanteerib, et peale kohut ta laseb meil kaevust vett võtta. Ette tänades vastuse eest.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Alustama peaksite siiski kohtust. Kahjuks ei garanteeri teile mitte keegi, et ta peale kohut hakkab ühtäkki teil kaevu lubama kasutada. Kohtuotsuse täitmisega tegeleb kohtutäitur. Kui tal on kohustus teil lubada kaevu kasutada ja ta seda siiski ei tee, saab kohtutäitur talle sunniraha määrata. Võite ka paigaldada kaevu toru, kui ta selle ära peaks lõhkuma, siis saate talle politsei kutsuda võõra vara ebaseadusliku kahjustamise eest.