Asjaõigus


Küsimus: Vanemad kirjutasid korteri minu nimele kui olin 15-aastane, nüüd olen täiskasvanud ja korteris elanud ema on tekitanud võla, mida minult nõutakse, kas saan korterist lahti ütelda?23.08.2012

Sain enda nimele korteri 15-aastaselt. Ise ei olnud sellel ajal adekvaatne otsustama. Vanemate lahutades, otsustas ema vara panna minu nimele. Ise ei ole ma selles korteris kunagi elanud, seal elab minu ema. Nüüd olen 22. Ema ei ole suvatsenud maksta mingeid arveid (arvatavasti, kuna esimene kord maksin ta võlad ära). Nüüd ei ole mul tema võlgu enam võimalik maksta ja ta ise ka ei pinguta võlgade maksmisega (2 aasta jooksul ei ole ta maksnud kordagi ühtegi kommunaalmakset). Nüüd nõuab kohtutäitur minu käest taaskord raha. Kuna ma ei ole kunagi seda vara tahtnud ning ema ennast ka ei huvita, tahan sellest korterist lõplikult lahti saada.
Müük ei ole variant, olen juba proovinud üle 2 aasta.
Mida peaksin tegema? Kas saaksin anda korteri võla katteks? Kui anda korter võla katteks, mis on tagajärjed? Miks on üldse õigus vanematel kirjutada vara lapsele ja koguda võlga, mille on kohustatud pärast laps täiskasvanuks saades tasuma?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Küsimusest ei selgu, kuidas korter teie nimele "kirjutati". Samas ei sätesta ka seadus kingisaajale lihtsustatud võimalust kinkelepingust taganemiseks (juhul, kui oli tegemist kinkega). Seega saaksite endise olukorra taastada kokkuleppel emaga. Põhimõtteliselt oleks võimalik ka kohtutäituriga kokku leppida, et ta realiseerib võlgnevuse katteks korteri. See tähendaks korteri avalikul enampakkumisel müümist, kuid kohtutäitur ei ole selleks kohustatud, tema võtab sealt, kust raha lihtsamalt kätte saab. Arusaamatuks jääb see, kuidas müük variant ei ole - vara atraktiivsus sõltub eelkõige selle hinnast. Küsimuse, miks on vanematel õigus oma lastele vara kinkida, peaksite esitama seadusandjale.