Asjaõigus


Küsimus: Kui remondis olnud auto põles koos töökojaga ära, kuidas peaksin käituma, et saada omale samaväärne auto?12.09.2012

Tere.
Juhtus selline asi, et viisin oma auto remonditöökotta remonti, aga seal põletati minu auto koos töökojaga maha. See juhtus 24.juulil. Nad andsid asendusauto mulle sõitmiseks ja lubasid otsida mulle samaväärse auto asemele. Olen käinud 2 korda küsimas ja olen saanud vastuseks: oota, me teenime kõigepealt raha. Küsiksin: milline peaks olema nende poolt antav "samaväärne" auto (kas hinnalt – kes hindab või tehniliselt samaväärne) minul oli Nissan Almera 1997 a luukpära, lisadest põhiline konditsioneer, el.aknad, mootorimaht 1600 m3, võimsus 66KW, värv punane, ülevaatus tehtud mai kuus sel aastal. Kui annavad teise auto, kas siis ülevaatus ja vormistamiskulud ARK-is kuuluvad nendele. Kas minul on ka võimalus esitada neile pretensioone kui ilmnevad autol tehnilised probleemid ja üleandmisel mitte märgatud vead ning kui pika aja jooksul peale auto üleandmist mulle on minul võimalus esitada pretensioone?
Lugupidamisega

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui ettevõte on avaldanud valmisolekut teile uus samaväärne auto osta, siis sellega ongi mured murtud. Mis puutub auto tehnilisse seisukorda, siis siin tuleb lähtuda mõistlikkuse põhimõttest. Auto peaks vastama teie endise auto väljalaske aasta ja sellise läbisõiduga auto ligilähedasele tehnilisele seisukorrale, kuid on ka selge, et kõiki vigu ei saa näha ega ennustada. Samas on teil väga raske tõendada, et teie 1997.a Almera oli oluliselt paremas seisukorras, kui see, mis teile nüüd ostetakse. Ühel olid ühed vead, teisel on teised.