Asjaõigus


Küsimus: Mis seadustele peaksin tuginema, et valla vastu kohtusse minna, kuna minu kodu juurde viivat teed lumest lahti ei lükata?12.11.2012

Plaanin valla vastu kohtusse minna, kuna igal aastal on jama lumelükkamisega, tee umbes 800 m, laps peab kooli saama ja teised pereliikmed tööle. Vald teed lahti ei lükka. Kuid A.Ansip on öelnud Riigikogus: "Teehooldus ja omavalitsuse elanike ligipääsu tagamine on kindlasti kohaliku omavalitsuse kohustus... Kui kohalik omavalitsus keeldub teed hooldamast, talvel lund lahti lükkamast, siis elanik saab omavalitsuse vastu ka kohtusse pöörduda. Makse ta ju maksab."
http://www.riigikogu.ee/?op=stenoplain&stcommand=terviktekstpaevakord&isikId=70095&paevakordId=8114&istungId=1371
Tee ei asu minu maal, maa omanik on surnud, pärijaid ei ole. Asjaga tegeleb pankrotihaldur, kes tegi vallale 2010. aastal avalduse tee avalikuks teeks võtmiseks. Vald vastas eitavalt.
Kui tellida traktor, tuleb see alles nädala pärast (kui üldse) ja küsib tasuks 30.- eurot, 2-meetrise tee lükkamine 800 m (tegelik on - ühe kilomeetri pikkuse teelõigu lumest puhastamise maksumus nelja meetri laiuse tee korral koos karestamisega hinnanguliselt 7,18 eurot, millele lisandub käibemaks.)

Mis seadustele saan tugineda?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Anisip lubas ka Eesti Euroopa rikkaima riigi hulka viia...
teede hooldamine on küll valla kohustus, kuid seda teatavate piirangutega. Kui tee ei ole avalikult kasutatav, siis ei ole vallal ka kohustust seda lumest lahti lükata. Valla vastu kohtusse minemiseks peaks tuginema ilmselt eelkõige kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele ja teeseadusele.