Asjaõigus


Küsimus: Kuidas saaksin osta minu kaasomandis oleva maja esimese korruse, kui see nüüd müügis ja ka üks teine ostuhuviline olemas?19.11.2012

Tere! Elan kaasomandis olevas majas ülemisel korrusel. Nüüd on müügis alumine korrus 14-1, minu soov oleks seda osta. Nimelt lugu selline, seda müüvad 2 kinnisvara ja erinevate hindadega! Nüüd siis tekkind 2 ostjat, mina ja keegi veel, kellele pakutakse odavamat hinda. Kuidas nüüd toimida, kas peaksin ostma just selle kalli hinnaga või mis oleks minu võimalused? Kas kinnisvara peab ka meid teavitama, kui ta on selle ära müünud ja millise hinnaga? Majas ei ole notariaalselt paika pandud, kus ja millisel korrusel keegi elab, siiani seal 3 omanikku, 2 üleval ja 1 pere all. Kas mul on õigus vaidlustada müüki, kui see müüakse nüüd odavamalt kui mulle pakutakse? Mis aja jooksul mul see õigus on? Palun andke nõu, olen seal sündinud kasvanud ja pere oleks tänulik, kui saaks ruumi juurde.
Ette tänades

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kaasomanikuna saaksite kasutada ostueesõigust. Sisuliselt näeb protsess välja nii, et peale naabri poolt oma mõttelise osa müümist astute teie tema poolt valitud ostja asemele sellistel tingimustel, nagu müüja ja ostja on kokku leppinud. Peale oma osa müümist peab teie naaber esitama teile tutvumiseks selle müügilepingu, millega ta selle osa maha müüs. Seejärel on teil kaks kuud aega teha notari juures ostueesõiguse teostamise avaldus, millega te astute senise ostja asemele ning ostate oma naabrilt müügieseme välja. Ostueesõiguse teostamine iseenesest müügilepingut ei tühista, mis tähendab, et naabri poolt valitud ostjal tekib õigus müüjalt raha tagasi nõuda. Teie aga saate asja omanikuks - oluline on see, et saate sõlmida müügitehingu samadel tingimustel, mis müüja sõlmis teise ostjaga. See tähendab, et sama hinnaga ja sama tasumise graafikuga (kui selles oli kokku lepitud). Müügitehingut pole teil õigust vaidlustada, kuid selleks puudub teil ostueesõiguse teostamise korra ka sisuline vajadus.