Asjaõigus


Küsimus: Kuidas peaksin toimima, et saada lahti loata parkijatest mulle kuuluval ridaelamu juures asuval platsil?10.12.2012

Olen ridamaja (jagatud reaalseteks osadeks) otsmise kinnistu omanik. Minu kinnistu piiridesse jääb ka maja otsas olev asfaltplats, millele ei ole seatud avaliku kasutamise õigust.
Kuidas ma saan või pean kaitsma seda maatükki pahatahtlike inimeste eest, kes kasutavad seda pinda kui avalikku parklat ja ei reageeri minu nõudmistele maa vabastada?
Kas ainukeseks võimaluseks on selle kinnistuosa kasutamise kord kehtestada liiklusmärkide või mingite viitade või siltide paigaldamisega, mida ma ei tahaks teha ei rahalistel ega ka esteetilistel põhjustel?
Kas mul on õigus ebaseaduslikult pargitud autod teisaldada? Millist abi on mul loota kui ma kutsun probleemi lahendamiseks kohale politsei?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Esmane võimalus on siiski teavitamine. Kui teile kuuluvale maatükile ei ole pandud ühtki liiklusmärki, mis teavitaks, et tegemist on eramaaga, siis ei saa küll eeldada, et need parkijad pahatahtlikud oleksid. Teil ei ole õigust neid autosid teisaldada, kui parkijad ei saanud parkimisel teada, et nende teguviis võiks ebaseaduslik olla.