Asjaõigus


Küsimus: Kas vanaema saab müüa meie poolt vanale talule kõrvale ehitatud uue talu?02.01.2013

Kas vanaema saab müüa enda krundil illegaalselt (ilma loata) vanale talule kõrvale ehitatud uue talu, kui meie oleme selle ehitanud ja asunud sinna elama juba mitu aastat tagasi? Ta on ähvardanud meid välja tõsta ning esmalt kõik trahvid illegaalsuse eest meile lasta kaela väänata.
Tal on paberid vaid vana hoone (kus tema elab) ning krundi omamise osas. Seega mida saame ära teha, et põikpäine psüühiliste häiretega (vanaduses "ära keeranud") 75+ aastane vanake meid lageda taeva alla ei ajaks? On tehtav tema nii öelda ametlikult hulluks tunnistamine (vabandan, et ei oska paremini sõnastada)? Isegi kui saame majaplaanile lisaks kõik load ja dokumendid, oleks vaja ikkagi ju tema allkirja. Mida teha?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Iga omanik võib üldjuhul oma vara vabalt võõrandada, olenemata sellest, kas seal peal on maja või mitte või kes selle sinna ehitas. Antud juhul võiks olla abi vanaprouale eestkoste määramisest, kui ta oma tervisliku seisundi tõttu tõepoolest ei suuda oma tegudest aru saada ning võib seetõttu omale ise kahju tekitada.