Asjaõigus


Küsimus: Kas omanikul on õigus sulgeda krundi keskelt läbi jooksev tee, kui naabritel on oma kinnistule ligipääs tagatud?22.04.2013

Tere,
Kas kinnistu omanikul on õigus aia ja väravaga sulgeda krundi keskelt läbi jooksev tee (ilma kõvakatteta), kui kõikidel naabritel on oma kinnistule ligipääs tagatud?
Tegemist on endise aianduskooperatiivi ringteega, mille tagumises nurgas on ühtse kinnistuna erastatud kahel pool teed asuvad maatükid. Naabritele jääb alles nende jaoks lühim tee krundini. Sulgemise põhjuseks on krundi keskelt läbi kihutavad autod, mis on ohtlikud lastele. Kas ja kuhu asjaajamiseks pöörduma peaks?
Tänan.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui tee ei ole vajalik selleks, et naabrid avalikult kasutatavale teele pääseksid, siis võite tee sulgeda. Oluline ei ole isegi mitte see, kumb tee on pikem, vaid just see, et neile oleks tagatud ligipääs. Peaksite pöörduma kohalikku omavalitsusse ja uurima, milline on selle tee staatus. Kui tegemist on erateega (eeldatavasti on see nii), siis ei takista teil keegi sinna aeda ette ehitamast või seda üles kündmast.