Asjaõigus


Küsimus: Kuidas käituda, kui üleöö nõutakse tagasi minu poolt heauskselt omandatud, kuid varastatuks osutunud ese?09.05.2013

Kuidas käituda, kui selgub, et heauskselt aastaid tagasi soetatud ese osutub varastatuks? Varguse toimepaneku ja eseme minu kätte sattumise vahele jäi 2 aastat, 5 aastat pärast varguse toimepanekut tuli seoses eseme müümisega ilmsiks, et ese oli algselt varastatud. Mina omalt poolt võtsin algse omanikuga ühendust ja andsin talle kogu info eseme minu kätte sattumisest, tema aga vastas mulle vandekohtuniku kirjaga, mis saadeti e-mailile ja milles nõuti eseme tagastamist järgmisel päeval. Kirja saatnud advokaat ei veendunud kas e-mail üldse minuni jõuab ja ähvardas mind nõudes kohtusse andmisega ja kohtukulude maksunõudega. Kas selline teguviis vandeadvokaadi poolt on seadusejärgne? Loovutasin eseme hirmutundega kohtu ees, kuna mulle mõtlemisaega ei antud ja ka seaduslikku abi polnud nii lühikese ajaga võimalik leida. Samuti olin toimuvast šokis, kuna mul pole varasemalt tulnud selliste asjadega tegemist teha, olen alati olnud seadusekuulekas ja eseme ostmisel ei tekkinud isegi kahtlust, et see on varastatud. Ostmisel oli tunnistaja, lisaks fotod.
Tänan vastuse eest.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Varastatud vallasasja suhtes heauskset omandamist ei toimu, kui te seda just oksjonilt ei ostnud. Antud juhul ei oma kuigi suurt tähtsust asjaolu, et see nõue teile üleöö esitati. Seega, kui teilt nõutakse varastatud asja tagasi siis tuleks see omanikule tagastada.