Asjaõigus


Küsimus: Kui kinnistu kasuks on seatud teeservituut, kas siis ühel hetkel saab tee omanik mult hüvitist ja hooldustasu nõuda?24.05.2013

Mööda erateed oma kinnistule pääsemiseks on kinnistu ostulepingus minu kinnistu kasuks seatud tasuta tähtajatu teeservituut. Mõned aastat tagasi moodustasid osad selle tänava elanikud MTÜ ja ostsid tänavamaa omale. Nüüd nõuavad nad kõikidelt selle tänava kasutajatelt teehüvitist ja teehooldustasu. Mingit lepingut meil omavahel ei ole ja MTÜ ei soovi seda ka teha. Tasu suurus on määratud vastavalt MTÜ üldkoosoleku otsusele.
Missuguseid töid peaksin hüvitama ja kes ning mille alusel tegelikult saab määrata hüvitise suuruse? Kas MTÜ peaks konkreetselt lahti kirjutama, mille eest tasu nõuavad või piisab arvel sõnast "teehüvitis" ja "teehooldustasu"? Kas ma üldse pean midagi maksma, kui meil omavahel lepingut ei ole ja kui mina MTÜ-sse ei kuulu? Kirjadele, milles olen maksmise kohta aru pärinud, lihtsalt ei reageerita ning kui maksmata jätan, ähvardavad inkassofirmaga.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Servituudi olemasolu ei tähenda, et tee kasutamise eest mõistlikku hüvitist ei võiks nõuda. Lepingu puudumine ei muuda midagi, lepingus saaks lihtsalt tasu suurust konkretiseerida ja ka teise poole kohustused täpsemalt kokku leppida. Teehooldustasu küsimine lisaks tee kasutamise tasule on küsitav, kuid ilma asjaoludega täpsemalt tutvumata ei oska täpsemat seisukohta öelda. Hooldustasu peab kindlasti olema põhjendatud ja vajalik, seega peaks MTÜ teile kindlasti vastama, mida see sisaldab. Kuni selgitus puudub, saate tasumata jätta. Ega inkassofirma teilt seda raha samuti põhjendamatult kätte ei saa.