Asjaõigus


Küsimus: Kas eratee omanikul on õigus seada liikluspiiranguid, tee likvideerida või nõuda teiste teede kasutusele võtmist?24.05.2013

Kas vallavalitsusel on õigus keelata liikluspiirangu tähistusega märgi püstitamist erateele ja mis on üldse eratee omaniku kaitsvad õigused? Eelnevalt on suletud kõik teeotsad, mille kaudu said inimesed sõita avalikult kasutatava teeni. Järgi on jäänud vaid üks eratee (minu tee), kus nüüdseks on tekkinud meeletu liiklus (tee ei ole avalikuks kasutuseks, nö isetekkinud teega tegu). Kas ja millised õigused on mul seoses tekkinud olukorraga - seada piiranguid, tee likvideerida või nõuda teiste teede kasutusele võtmist, et minu tee koormust vähendada? Taustainfoks - tegemist on 50-60 majapidamisega, kes kõik kasutavad ühte teed ja ei ole paraku koostööks valmis.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui see on teie tee, siis ei saa vald keelata teil reguleerimast, mida selle teega teha. Samas, kui on kujundatud olukord, kus teie tee on ainus viis avalikule teele pääsemiseks, siis võivad kõik need 60 majapidamist pöörduda kohtusse ja nõuda teie maale servituudi seadmist. Peale seda ei ole teil enam õigust tee kasutamist keelata. Kui tahate teed likvideerida, siis peaksite tegema seda enne, kui asi nii kaugele jõuab.