Asjaõigus


Küsimus: Kas kaasomanik on kohustatud kanalisatsioonitrassi remondi tõttu hüvitama teisele kaasomanikule terrassi taastamise kulu?05.06.2013

Olukorra kirjeldus. Kaasomandis olev kinnisasi (eluhoone) kuulub võrdelistes osades - 1/2 ja 1/2 - kahele kaasomanikule (kasutan kaasomanik -1 ja kaasomanik -2). Mõlemad kaasomanikud elavad ühes majas, kuid ruumid on omanike vahel jagatud ning notariaalselt kinnitatud. Kummalgi kaasomanikul on oma eraldi sissekäik majja ja kanalisatsioonitorustik. Kaasomanik - 2 kanalisatsioonitoru jookseb kaasomaniku -1 sissepääsuterrassi alt läbi. Kaasomanik - 2 andis kaasomanik -1-le teada, et soovib alustada suvel kanalisatsioonitoru lahti kaevamist ja soovib ligipääsu sellele. On selge, et kaasomanik -1-l pole õigust keelata ligipääsu kaasomanik -2 kanalisatsioonitorule. Ligipääsuks kaasomanik-2 kanalisatsioonitorule tuleb kaasomanik-1-l oma terrass osaliselt lammutada ning hiljem taastada.
Küsimused.
1. Kas kaasomanik-1-l on õigus küsida kaasomanik-2-lt terrassi taastamistöödel tekkinud kulude hüvitamist ja kui suures osas?
2. Kas kaasomanik-1-l on õigus nõuda kaasomanik-2-lt hilisemate samalaadsete probleemide vältimiseks muuta kanalisatsioonitoru kulgemist teisest kohast (lisan juurde, et tehniliselt on see täiesti võimalik), kas kaasomanik-2-l on õigus nõuda sel juhul kaasomanik-1-lt kompesatsiooni?
3. Kas kaasomanik-1-l on õigus nõuda kaasomanik-2-lt eelnevalt detailsemat infot seoses kanalisatsioonitoru töödega (tööde eesmärk, algus- ja lõppkuupäev)?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Jah, kaasomanikul 1 on õigus küsida taastamistöödel tekkinud kulude hüvitamist, need peavad olema tegelikke töid ja materjali kulu arvestades mõistliku suurusega. Ilmselgelt ei ole tal õigust nõuda uue terrassi ehitamise kulusid. Pigem selle lammutamise ja uuesti komplekteerimise kulud. Kui vana terrass on nii deformeerunud, et seda ei ole mõtet sellisel kujul taastada, siis peaksid kaasomanikud kokkuleppele jõudma, et millise summa teine kaasomanik hüvitab. Kanalisatsioonitoru teise kohta viimist ei ole kaasomanikul õigust nõuda, kuna tegemist ei ole asja säilimiseks vajalike töödega. Seega ei saaks nõuda ka sellega seotud kulude hüvitamist. Samas on kokkuleppeliselt kõik võimalik ja asjaolusid arvestades oleks kindlasti mõistlik asi ka kokkuleppel lahendada.
Kindlasti on puudutatud isikul ehk kaasomanikul 1 õigus teada, millal töödega alustatakse, kuidas need läbi viiakse ja millal lõpetatakse.