Asjaõigus


Küsimus: Kas saan nõuda maja müüjalt hüvitist pinnase taastamiseks, kuna maakütte torustik oli osaliselt naabri kinnistul?11.06.2013

Tere,
Ostsime 2011. aasta viimasel päeval kinnistu. 2012 suve lõpus läks rikki sinna paigaldatud maaküttesüsteem, vea otsimise käigus jõudsime selleni, et torustik on osaliselt paigaldatud kõrvalasuvale kinnistule, millest kõrvalkinnistu uus omanik (paigaldus toimus eelmise omaniku ajal) ega ka meie uute omanikena ei olnud teadlikud. Torustiku parandustööde käigus rikuti ära seal tehtud pinnaseparandus ja haljastus, mida kindlustus ei kata ja tuleb meil uute omanikena kinni maksta.

Kas meil on õigus nõuda eelmiselt omanikult hüvitist pinnase taastamistööde maksumuse ulatuses, kuna tegemist on varjatud puudusega. Ostu-müügilepingu teostamisel ei maininud müüja, et torustik osaliselt kõrvalkrundil asub. Samuti puudub üle antud dokumentatsiooni hulgas maaküttetorustiku plaan, mis ilmselgelt on meile vajalik.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Minu arvates ei ole maakütte torustiku täpne asukoht käsitletav müügiobjekti varjatud puudusena (isegi, kui see asub naaberkinnistul) ning seetõttu kahtlen ka selles, et naaberkinnistu taastamise kulusid nõuda saaksite. See on minu seisukoht ja ei pruugi olla õige, lõpliku vastuse annab kohus.