Asjaõigus


Küsimus: Kui esitan hagi kaasomandi lõpetamiseks, kas siis pean ka maade mõõtmise ja muud kulutused üksi kinni maksma?08.08.2013

Tere päevast!
Meil on nelja peale kaks kinnistut Lahemaal ja mina soovin kinnistuid jagada, aga teised omanikud ei ole sellest huvitatud (elame kõik Tallinnas), see on maakodu, mis on päranduseks saadud.
Probleeme on palju, aga ma soovin Teie nõuannet, et millest nüüd alustada, sest olen küllaltki võõras nendes (õigus, seadus) asjades.
Kui mina esitan hagi, kas siis pean ka mina maade mõõtmise ja muud kulutused üksi kinni maksma? Meie omanikud jaguneme kaheks - kaks ja kaks ja kokkulepet ei ole saavutanud. Kõigil on ka erinevad soovid ja nägemused. Palun andke nõu, kuidas ma pean tegutsema, et omavahelised suhted veelgi hullemaks ei läheks?
Meil on siis üks kinnistu hoonetega ja teine kinnistu maa ja mets!
Tänan vastuse eest!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui valite kohtutee, siis on üsnagi ilmne, et teie omavahelised suhted lähevad senisest halvemaks. Kui te aga ilma kokkuleppeta kaasomandit jagatud ei saa, siis ei ole peale kohtu muud valikut. Kohtusse pöördumisel peate esialgu kandma jah kõik kulud, mis on asjaolude tõendamiseks vajalikud, olenevalt tulemusest võite need kulud hiljem vastaspoolelt sisse nõuda.