Asjaõigus


Küsimus: Kas mul on õigus 2005. aastal tehtud kinkeleping tühistada, kuna tütar ei lase mind enam korterisse?06.09.2013

Tere!
Kinkisin oma tütrele maakoduna kasutatava korteri, kuhu olen ise ka sisse kirjutatud. Kinkelepingu ajal oli tegemist vallasasjaga, kinkelepingus on ära toodud tingimused, et minul, kui kinkijal ja ka mu abikaasal on õigus määramata ajani seal elada ja samuti tehti kohustuseks kanda kinnistusraamatusse meie nimed. Siiani pole tütar kinnitusametis korterit registreerinud ja seega ka mind pole kinnistusraamatusse sisse kantud. Kevadel hakkas ta tegema seal suurt remonti, minul ei luba sinna üldse minna ja ei saagi, sest mulle pole ta andnud korteri uue ukse võtit. Minu mööbli ja muud asjad on ta kõik ära visanud ja põletanud. Korteri remonti teeb üks tööline, kes praktiliselt elab seal ja lõppu ei paista tulevat. Olen ise 90% töövõimetusinvaliid ja maal käimine ja väikest viisi toimetamine mõjus hästi mu tervisele. Sellel suvel, kuna seal käia ei saanud, on mu tervis oluliselt halvenenud, sest peale selle on mul mure, miks mind tütar maale ei luba. Olen isegi seda mõelnud, et äkki tahab seda ära müüa ja minul pole vanana kusagil elada. Palun öelge, mida ma pean tegema. Tütar minuga ei räägi. Millised õigused mul on seoses kinkelepinguga. Kas mul on õigus kinkeleping tühistada (leping sõlmiti 2005.aastal). Kuhu ma peaks pöörduma abi saamiseks.
Parimate soovidega!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui kinkelepingus oli kirjas, et teile tuli võimaldada kingitud asja kasutamine, siis võiks selle kohustuse täitmata jätmist lepingust taganemise aluseks lugeda küll. Selleks peaksite minema notarisse ja tegema vastavasisulise avalduse, kuid oluline on see, et saate taganeda ühe aasta jooksul alates ajast, kui teiega õigustamatult käituma hakati. Seega, kui alates kevadest teid enam korterisse ei lasta, siis peaksite kindlasti enne järgmist kevadet oma õigust kasutama.
Palju suurem probleem paistab aga see, et korterit ei ole siiani kinnistatud. Soovitan teil juristi poole pöörduda, kes saab teile konkreetsete asjaolude valguses juba täpsemat nõu anda.