Asjaõigus


Küsimus: Kas korteri kaasomandi lõpetamisel saab kaasomanik kaela teise kaasomaniku laenu katteks seatud hüpoteegi?13.09.2013

Tere!
Õde ja vend pärisid oma ema korteri. Korter on nüüd kaasomandis. Õde elas enne oma uues, pangalaenuga ostetud korteris, mille soetamiseks oli ta kasutanud käendajana oma ema ning seadnud ema korterile (õele ja vennale pärandatud vara) hüpoteegi, mis moodustab pool korteri väärtusest. Pärast ema surma, saanud päranduse kätte, kolis õde ema korterisse, andis oma uue korteri üürile. Vennal pole päritud varale (ei korter ise ega muu selles sisalduv vara) mingit ligipääsu. Vend soovib korterit müüa, õde pole sellega nõus, kuna see on nüüd tema alaline elupaik, samuti pole ta nõus poolt välja ostma. Millised õigused on vennal? Ta võib küll kohtusse pöörduda ja nõuda vara müüki ning kaasomandi lõpetamist aga kas sellisel juhul saab tema ka enda kaela pool selle korteri peale seatud hüpoteegist?
Tänan!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Ilmselt on praegu see hüpoteek mõlemal kaasomandiosal ning sellisel juhul mõjutab hüpoteek kaasomandi lõpetamisel mõlema kaasomandiosa väärtust. Kui varasematest käendus- ja hüpoteegiseadmise lepingust on väga selgelt näha, et hüve saajaks oli õde, siis võiks proovida kohtus kaasomandi jagamisel sellele tugineda. Samas jääb arusaamatuks, kuidas pärandi jagamisel käendusest tulenev kohustus jagati, või mis sellest sai ... see võib ka ka kaasomandi jagamist mõjutada. Peaksite oma võimalike sammude väljaselgitamiseks juristi poole pöörduma.