Asjaõigus


Küsimus: Kuidas vormistada kaasomand vabaabielus olles kui ehitusalune krunt on ühe osapoole nimel?04.10.2013

Oleme elukaaslasega vabaabielus ning soovime hakata ehitama maja. Selleks oleme otsustanud võtta kahepeale ehituslaenu (50/50). Maja ehitaksime olemasolevale krundile, mis on elukaaslase nimel ning see krunt oleks ka võetava laenu tagatiseks.
Kas sellises olukorras oleks minul, kui laenu kaastaotlejal, õigus ehitatud majale (kui peaks tekkima lahkumineku olukord)? Ehk siis 50% maja turuväärtusest? Või peaks sellisel juhul laenu võtmisel ehitatava maja vormistama kaasomandisse ehk 50% majast kuulub mulle ning 50% elukaaslasele (vastavalt kinnistusraamatule).
Kas kaasomandi vormistamisel läheb ka minu majaosa alla kuuluv krunt minu nimele?

Kas leidub lahendust sellele, kui oleme vabaabielus ning soovime võtta kahepeale laenu, samas soovime, et mõlemale kuuluks vastavalt laenule tema osa, aga ilma, et maja all olev krunt läheks jagamisele? Sooviksime lahendust, mis rahuldaks mõlema huve.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Esmalt on oluline aru saada, et maa ei ole maja küljes, vaid vastupidi. Ehitis on maatüki oluline osa, mis tähendab, et maja kuulub sellele, kellele kuulub maa. Kui soovite maja omanikuks saada, siis peate saama ka maa omanikuks. Ilma maad omandamata ei ole teil antud juhul võimalik maja omanikuks saada.
Kõik muud võimalikud variandid kaitsevad ainult teie rahalisi huve - ehk saaksite sõlmida elukaaslasega näiteks ühise tegutsemise lepingu ning fikseerida seal oma plaanid ja kummagi poole õigused ära, kuid ainus nõue, mis teil sellegipoolest tekkida saaks, oleks rahaline nõue - näiteks, et kui teie teed peaksid eri suunas minema, siis hindate ehitise väärtuse ära ja teine pool maksab teile teie osa välja. Aga niiviisi saate omale nõudeõiguse, mitte reaalset raha. See tähendab, et kui elukaaslasel selleks ajaks enam raha ei ole (ka maja on ta maha müünud), siis on seda raha teil küllaltki raske kätte saada. Seetõttu, kui seda teed minna, siis võiks mõelda kohe ka kohustuse tagamisele. Näiteks võiks kinnistule seada hüpoteegi, kuid tuleb arvestada, kui te niikuinii praegu laenu võtate, siis koormatakse see kinnistu ilmselt juba panga poolt ära. Peaksite leppima teise järjekoha hüpoteegiga, mis ei pruugi teie huve piisavalt kaitsta.