Asjaõigus


Küsimus: Kas kinkelepinguga elamu saajal on ka endal õigus seda maja kasutada, kui kinkijatel on isiklik kasutusõigus?14.11.2013

Kinkelepingu tegijale ja tema abikaasale jäi isiklik kasutusõigus elamule kuni nende surmani. Kasutusõigus on fikseeritud kinnistusraamatus. Kinkelepingus ei ole täpsustavaid tingimusi ruumide kasutamise osas. Kas kingi saajal on soovi korral õigus ka ise samasse majja elama asuda või kasutada osasid (kasutamisõigust omavate isikute poolt mittekasutatavaid) ruume aeg-ajalt vastavalt oma soovile, või on kinke saajal õigus vaid vara hallata, korras hoida, parendada jne, aga kasutada ei saa?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Asja omanikul on kõik omaniku õigused, s.t et tal on muuhulgas ka õigus asja kasutada ja käsutada. Kasutusõigusega on omaniku kasutusõigust piiratud seeläbi, et ta peab võimaldama oma asja veel kellelgi kasutada. Kui isikliku kasutamise kokkulepe ei täpsusta, milliste ruumide kohta see täpselt käib, siis tuleks seda teise poolega kokkuleppel täpsustada. Kindlasti ei seisne kasutusõiguse sisu selles, et asja omanikult selle kasutamise õigus ära võtta, vaid pigem selles, et kindlustada kinkijale elamisvõimalused.