Asjaõigus


Küsimus: Kas auto uue omanikuna saan taotleda 3 aastat tagasi pandud kohtutäituri keelumärke eemaldamist või saab seda teha üksnes eelmine omanik?18.03.2014

Tere!
Soetasin sõiduki, millel on kohtutäituri keelumärge juures. Nüüdseks on selle märke panemisest kolm aastat möödas. Tean isiklikult, et kui kohtutäitur ei suuda raha välja nõuda kolme aasta jooksul, siis on omanikul õigus kirjutada avaldus, et see märge eemaldatakse. Kas seda on teha ka õigus uue auto omanikul koos ostu-müügi lepinguga või peab ikkagi pöörduma auto omanik isiklikult avaldusega kohtutäituri poole?
Kas on olemas kindel vormistusega avaldus, et pöördutakse kohtutäituri poole või võin kirjutada vabas vormis?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Minule ei ole teada, kust selline info pärineb, et kolme aasta möödudes täitemenetlus lihtsalt lõpetatakse või millistel asjaoludel peaks kohtutäitur keelumärke eemaldama.
Ilmselt peate silmas trahvide vms avalikus suhtes koostatud kohustuse täitmist, kuid antud juhul ei ole te küsimuses täpsustanud, millise täitedokumendi alusel on keelumärge seatud. Täitemenetlus lõpetatakse eelkõige sissenõudja avalduse alusel. Kohtutäituri poole võib pöörduda nii, nagu iga teise ametniku poole - saatke avaldus, märkige sellel, kes olete, mida te temalt saada soovite. Kui kohtutäitur soovib kindla vormi täitmist, siis ta kindlasti annab teile sellest teada.