Asjaõigus


Küsimus: Kas korteriühistul on õigus, kui käsitleb varaliste õiguste pandilepingu esemena korteriomaniku kommunaalmakset?24.03.2014

Tere!
Tsiteerin panga näidislepingu ühte punkti: "Volitada juhatust sõlmima pangaga laenu tagatiseks varaliste õiguste pandileping, mille alusel panditakse panga kasuks korteriühistu varalised nõuded korteriühistu liikmete vastu."
KÜ juhatus tõlgendab varalist õigust, kui korteriomaniku kommunaalmakset!
Mina saan asjast aru nii, et pandileping on asjaõigus, ning tulenevalt asjaõigusest on varaline õigus õigus pandilepingu järgi kogu minu varale (varal ei ole ju mingit vahet kas see on raha maa garaaž või korter).
Kas saan õigesti aru sellest panganäidislepingu punktist või on hoopis KÜ juhatusel õigus?

Tänan

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Pandiõigus on jah, asjaõigus, kuid see tähendab, eelkõige seda, et rahaline kohustus kaetakse vajadusel selle vara arvelt, millele pant on seatud. Kui pant seatakse korteriühistu varalistele õigustele KÜ liikmete vastu, siis ongi tegemist üksnes nende konkreetsete õiguste koormamisega panga kasuks.
Kui ma nüüd küsimusest õigesti aru saan, siis arvate, et KÜ koormab teile kuuluva korteri panga kasuks ... Kui nii, siis ei ole muretsemiseks põhjust, sest mitte keegi ei saa teile kuuluvat vara ilma teie nõusolekuta koormata (erandid välja arvata). Korteriühistu vara ei moodustu mitte korteriühistu liikmete varast (korteriomanditest), vaid just liikmemaksudest ning sellele varale soovib pank panti seada.