Asjaõigus


Küsimus: Mida teha, kui naaber istutas meie aia äärde kuused, mis suureks kasvades varjavad kogu valguse?20.03.2014

Tere!
Naaber on istutanud oma aeda kuused. Meie aiast on nad vähem kui 1,5m kaugusel. Hetkel nad meie aiast valgust ei varja ega maja ei ohusta. Kui nad suurteks puudeks kasvavad, siis meie hoovi enam päike sealtpoolt ei paista, lisaks kui nad siis peaksid murduma, on oht ka majale. Ning aia äärde ei saa ka istutada midagi, kuna juured siis otsapidi meie aias. Meie kinnisasja väärtus ka langeb, kui pole päikest aias enam.
Linnavalitsus aidata ei saa, et nemad ei reguleeri puude istutamist. Nende vastuse järgi võib kasvõi metsa istutada oma aeda ja keegi ei saa midagi teha.
Osa neist kuuskedest oli väidetavalt istutatud jõulukuuskedeks, need aga jõulukuuse pikkusest ammu väljas. Ja pole neid keegi tuppa viinud. Kas on üldse mingit varianti, et kuuskedest lahti saada?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Nagu aru saan, siis ei ole need puud täna kuigi suured, äkki naaber laseb hekil teatud kõrguseni kasvada ja siis hakkab pügama ... äkki hekk hoopis tõstab kinnistu väärtust, kuna lisab privaatsust.... Lahendaks probleeme nende tekkimise järjekorras.