Asjaõigus


Küsimus: Kas kaasomanik saab müüa väärtuslikuma osa kaasomandist, näiteks metsa ja maa jätab teistele?24.03.2014

Tere
Seoses pärimisega omandasin 1/3 osa kinnisvarast, milles on vana maja, põllumaad ja metsa. Kui üks omanikest soovib oma 1/3 mõttelist osa ära müüa, siis mille järgi valitakse see osa, mida tema müüa soovib? Näiteks tahab müüa metsa, mis on kõige magusam osa kogu pärandist, kas tal on see õigus?
Teine küsimus puudutab pärandi eest hoolitsemise kohustust - kui üks pool teeb kulutusi pärandi parema säilimise nimel, siis kas tal on õigus seda teistelt sisse nõuda (nt remondi kulutusi)?

Tänan vastamast!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Esmalt, kaasomanik võib nõuda teistelt kaasomanikelt asja säilitamiseks vajalike kulutuste hüvitamist. Seega, kui teete majas remonti, mis on asja säilimise seisukohalt vajalik, siis saate nõuda teistelt reaalselt tehtud kulude hüvitamist vastavalt nende kaasomandi osa suurusele.
Mis puutub kaasomandi jagunemisse, siis olen veendunud, et pärides 1/3 osa kinnistust saite te selle kinnistu mõttelise osa omanikuks, mis tähendab, et teile kuulub 33,33% kinnistu kõigist osadest - nii metsast põllumaast kui maatükil olevatest majadest. Mõttelist osa ei ole võimalik määrata - näitena võiks tuua klaasi mahla - kui pool klaasis olevast mahlast kuulub teile, siis sellest hoolimata ei saa te näidata, milline osa teile kuulub, kahtlust ei ole aga selles, et olete 50% suuruse osa omanik.
Sellest tulenevalt ei ole teistel kaasomanikel ka võimalik mitte midagi ilma teie nõusolekuta realiseerida (näiteks metsa müüa). Saaks müüa samuti üksnes mõttelise osa.