Asjaõigus


Küsimus: Kas kaasomanikul on õigus vastavalt tema soovile hakata maja renoveerima ja minult pool kulu sisse nõuda?24.03.2014

Mul on kaasomandis kinnistu. Teine kaasomanik soovib kinnistul oleva maja renoveerida ning sinna siis elama kolida. Samuti soovib ta, et maksaksin kinni poole renoveerimisele kuluvast rahast. Kas tal on õigus hakata renoveerima vastavalt tema soovile ning nõuda ka poolt kulutuste kinnimaksmist või peaks tal olema ka minu poolne nõusolek muudatuste tegemiseks ning kui ma selle nõusoleku annan, siis kas tal on hiljem õigus ka nõuda, et maksaksin poole ehitusele kuluvast rahast talle, kuigi tema seal sees elab ja ennast sinna on sisse kirjutanud. Ja millises ulatuses oleks mul õigus keelduda renoveerimisest?
Ette tänades,

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Küsimusest ei selgu, kui vajalik on renoveerimine maja säilimiseks või milliseid töid see renovreeimine hõlmab, kuid üldjuhul on nii, et kaasomanik on kohustatud kandma üksnes asja säilitamiseks vajalikud kulud. Seega ei saa kaasomanik midagi enamat teilt nõuda. Muudatuste tegemiseks on kindlasti ka teise kaasomaniku nõusolekut tarvis.