Asjaõigus


Küsimus: Kas kaasomandi lõpetamisel võiks rolli mängida asjaolu, et kaasomanik kuritarvitas teise usaldust hüpoteegi seadmiseks?04.04.2014

Kaasomandil on hüpoteek. Laenuvõtjaks oli üks kaasomanik, kes veenis andma teist kaasomanikku notariaalne nõusolek kaasomandile hüpoteegi seadmiseks, et ta saaks oma nimel laenu võtta. Saadud raha lubas kulutada kaasomandi sisustamiseks, kuid kuritarvitas usaldust ja laenu kulutas oma tarbeks. Kas see mõjutab kaasomandi lõpetamist kuidagi petetud kaasomaniku suhtes, kui seesama pahauskne kaasomanik nõuab kaasomandi lõpetamist selliselt, et ta saaks kaasomandi ainuomanikuks? Laenuvõtjaks oli ainuisikuliselt tema ja laenu kaasomandile ei kulutatud. Kas on võimalik kaasomandi lõpetamise vaidluses nõuda kohtult, et pahauskne kaasomanik vabastaks kaasomandi hüpoteegi alt?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Ilma muud tagatist andmata ei ole teil võimalik niisama enda hüpoteegist vabaneda. Asjaolu, et laenu ei kasutatud kaasomandile, ei puutu asjasse. Kaasomand jagatakse vastavalt omandi osa suurusele. Hüpoteek mõjutab asja hinda küll, kuid seda, kui palju peaks nüüd kirjeldatud asjaolu tõttu teile tasutava hüvitise suurust tõstma, ei saa nii väheste asjaolude pinnal oletada ning ilmselt annab siin lõpliku vastuse kohus.