Asjaõigus


Küsimus: Mida saavad ridaelamu teised kaasomanikud ühe kaasomaniku omavoli vastu ette võtta?15.04.2014

Tere,
Mure 8 korteriga ridaelamus, mille ümber olev maa on jagatud korterite vahel võrdselt ehk igaühel on võrdne mõtteline osa maast. Kaasomandi kasutamisest lähtuvalt on kõik otsused vastu võetud ühiselt. Hiljuti sai osade korterite poolt tee parandamiseks laiali veetud killustik. Ühes korteris elav meesterahvas on aga selle kaasomandilt ära vedanud enda ukse ette tee augu parandamiseks. Kusjuures notariaalaktis on kaasomandina märgitud tema abikaasa, ka korter on naise nimel.
Oma tegu põhjendab sellega, et ka tema on aastaid tagasi kaasomandisse panustanud. Hetkel on meie veetud killustiku asemel suur auk, kusjuures antud teelõigul peame tagama Eesti Energiale ligipääsu. Meesterahva tegevuse tulemusel on teelõik läbimatu. Lisaks kasutab viimasel ajal ka muud omavoli kaasomandil.
Mida saame antud kontekstis selle mehega ette võtta? Kas tal on üldse mingeid õigusi, kui maa kaasomanik on tegelikult tema abikaasa? Kas saaksime nõuda VÕS § 101 alusel kahju hüvitamist?

Tänan vastuse eest!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Jah, te saate nõuda kaasomandi rikkumise lõpetamist ja kahju hüvitamist. Asjaolu, et notariaalaktis on ostjaks üksnes abikaasa ei pruugi tähendada, et abikaasa ei ole selle kaasomandiosa ühisomanik.