Ehitusõigus


Küsimus: Kas naabertükile teeservituudi saamiseks tuleb läbi käia kogu eelnev sarnane protsess?29.09.2021

Mul on küsimus seoses teeservituudiga. Nimelt olen ühele maaüksusele saanud naabrite nõusoleku ja sinna on seatud teeservituut. Nüüd on aga müügis kõrval olev maaüksus, millel aga puudub teeservituut. Ma sooviksin antud maaüksust osta aga kas mul tuleb uuesti kogu kadalipp läbi käia või on seal ka mingi lihtsam võimalus, kuidas sinna teeservituut saada.

Ette tänades

Vastus: Kelli Ristal, vandeadvokaat, RISTAL KEBA PARTNERID Advokaadibüroo OÜ, www.ristal.ee

Tere!

Kui servituut on seatud teise kinnisasja igakordse omaniku kasuks, on tegemist reaalservituudiga. Kui servituut on seatud konkreetse isiku kasuks, on tegemist isikliku servituudiga.
Kirjutate, et olete saanud ühele maaüksusele servituudi, seega eeldan, et servituut on seatud konkreetse kinnisasja kasuks. Uuel kinnistul, mida omandada soovite sellist servituuti ei ole. Asjaolu, et teie olete hetkel servituuti omava kinnistu omanik, ei laienda servituudi õigust uue kinnistu kasuks ka siis kui saate ka selle omanikuks, sest teeservituut ei ole seatud konkreetselt teie kui isiku kasuks. Kui soovite kinnistusraamatusse kantud teeservituuti ka uue kinnistu kasuks, siis tuleb uus täiendav leping notaris sõlmida.