Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriomanik saab teise korteriomaniku aiamaa omale, kui ta on selle eest aastaid hoolt kandnud?18.04.2014

Olen mures oma vennale kuuluva maaosa ja keldri pärast. Minu vend sai pärandina endale korteriühistusse kuuluva korteri ning sellega kaasneva keldri ja aiamaa. Kuna tema ise elab välismaal, siis on ta andnud loa aiamaa hooldamiseks ja sealt saagi korjamiseks (õunad, marjad jne) naabrile. Nüüd aga selgus teiste naabrite jutust, et kogu aiamaa on niiöelda "vallutatud" (oma käe järgi ümber kujundatud ning peetakse seal suviti ka sünnipäevi ja muidu grillimisi) selle isiku poolt, kellele hooldamiseks luba anti ning ta käivat ka keldris askeldamas. Aiamaa kõrval asuvas garaažis on samuti juba tema asjad sees.
Olen kunagi kuulnud (nt. aiamaa kohta), et kui selle omanik ise ei ole aastaid selle eest hoolt kandnud, vaid seda on teinud keegi teine ühistu liige, siis teatud aja möödudes on tal võimalik see maa omale saada. Kas see vastab tõele? Mida oleks võimalik näiteks minul (kui korter jm. kuuluvad minu vennale) antud olukorras ette võtta?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomanditeks jagatud kinnisasja (krunt) puhul saab korteriomanik nö. enda omaks pidada üksnes seda osa krundist, mille suhtes on vastav kokkulepe teiste korteriomanikega sõlmitud. Kokkuleppe olemas olu korral saab Teie vend oma õiguste maksmapanemisel tugineda eelviidatud kokkuleppele, kokkuleppe puudumise korral aga nõuda krundi kasutamise võimaldamist vastavalt selle sihtotstarbele (KOS par 10 lg 2), arvestades sealjuures kõigi korteriomanike huvidega (KOS par 15 lg 5).

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ