Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas kujuneb häälteenamus, kui on 10 korterit, millest 5 kuuluvad ühele omanikule?18.04.2014

Tere
Kuidas sellest aru saada, et ehitusloa taotluse esitab korteriomanik korteriomanike häälteenamuse alusel kui majas on 10 korterit ja 6 omanikku. 5 omanikku on nõusoleku andnud, 6-s omanik, kes omab viite korterit, ei anna, samuti omab ta majas rohkem m2.
Kuidas peaks talitama?
Tänud

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandiseaduse paragrahv 19 lg 1 sätestab, et korteriomanike häälteenamusega vastuvõetavate otsuste puhul on igal korteriomanikul sõltumata talle kuuluvate korteriomandite arvust üks hääl. Seega on Teie puhul korteriomanike häälte üldarvuks 6, mistõttu ei ole ehitusseaduse paragrahv 23 lg 1 primm sätestatud korteriomanike otsuse vastuvõtmiseks takistuseks asjaolu, et otsuse vastuvõtmisega mitte nõus olevale korteriomanikule kuuluvad pooled korterelamus asuvad korterid.
Siiski sooviksin tähelepanu juhtida sellele, et kui ehitusloa taotlemist korteriomanik takistada ei saa, siis selle alusel ehitamist saab ta keelata küll. Vastava õiguse annab talle ehitussseaduse paragrahv 12 lg 2 viimane lause, mille kohaselt ehitusluba, kirjalik nõusolek või kohaliku omavalitsuse teavitamine ei anna õigust ehitada ilma maaüksuse või ehitise omaniku loata.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ