Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas taotleda meie korteri akende vahetuse kompenseerimist teistelt korteriomanikelt, kui meil on üle 100 korteri?01.10.2014

Tere.
Peame vahetama oma korteri amortiseerunud aknad küttekulude vähendamiseks ja normaalse temperatuuri tagamiseks. Palun selgitage:

1) kas ja millise õigusakti alusel peaksime täielikult tasuma tööde kulud ühistule, kui ta korraldab tööd remondifondi kulul või teisiti?

2) juhul, kui ühe korteri omanik plaanib vahetada aknad ise ning kulud peavad kandma teised korteriomanikud ühiselt "oma taskust" vastavalt KOS §-le 15 lg2, kuidas hüvitise nõudmine tegelikult käib mõistlikul viisil, kui majas on üle 100 korterit, kus omanikega pole võimalik ühendust saada enne töö alustamist ja pärast töö valmimist?

3) mida teha, kui juhatus, üldkoosolek või kaaskorteriomanikud otsustavad, et akende vahetamise kulud ei hüvitata meile, sest paljud omanikud on juba varem vahetanud aknad (omaalgatuslikult, kuigi uued plast- ja puitaknad segamini rikuvad elamu välisilmet)?

Tänud soovituste eest.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, ühistu saab Teilt nõuda akendevahatuse kulude tasumist kas üldkoosoleku otsuse- või akende ostuarve alusel. Mõlemal juhul olete kohustatud kandma vastavast kulust osa, mis vastab Teie korteri mõttelise osa suurusele.

Juhul, kui korteriomanik vahetab amortiseerunud aknad ise, ning kortermajas tegutseb korteriühistu, siis minu isiklik seisukoht on, et hüvitisnõude saab esitada (korteriomanike kõrval) ka korteriühistule. Tuginen oma seisukohal korteriomandiseaduse paragrahv 8 lõikele 1 primm, mis ütleb, et korteriühistu asutamisel lähevad korteriomanike ühisuse õigused ja kohustused üle korteriühistule, samuti küsimuses viidatud paragrahv 15 lõikele 2. Samas pean möönma, et see seisukoht ei pruugi kohtus pidada, kuna valitsev, enne korteriomandiseaduse paragrahv 8 lõiket 1 primm väljakujunenud kohtupraktika korteriühistu vastu nõude esitamise võimalust ei tunnista.

Korteriühistu üldkoosoleku otsus, mis otsustab mitte hüvitada akende vahetamise kulusid korteriomanikele seoses sellega, et teised korteriomanikud on need kulud juba ise kandnud, on korteriomanikule täitmiseks kohustuslik kui selle tühistamist ei ole seaduses sätestatud aja jooksul (3 kuud teada saamisest) kohtult taotletud ja kohus ei ole tühistamise taotlust rahuldanud.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ