Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas veeettevõte saab ähvardada vee sulgemisega, et me korteriühistu moodustaks?23.01.2015

Meie 12-korterilises majas puudub ühistu. Elame vallas ja töölkäijaid inimesi vähe majas. Kas veevärgil on õigus nõuda ühistu moodustamist või esindaja valimist ähvardades vee sulgemisega? Kui majas pole selliste oskustega inimest, kes sellega tegeleks, siis kas on õigus nõuda meil valla poolt esindajat või jäämegi ilma veeta (vee võlgnikke pole). Kas vald kohustub siin miskit tegema? Siiani oleme maksnud kõik korterid eraldi oma vee tarbimise eest.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõige 1 tulenevalt tegutsevad korteriomanikud kaasomandi eseme valitsemisel ühiselt. Viimatinimetatud kaasomandi eseme valitsemise alla liigitub muuhulgas ka korteriomandite sihipäraseks kasutamiseks vajalike teenuslepingute sõlmimine.
Lepingute sõlmimise eelduseks on omakorda korteriomanike otsus esindaja valimise või korteriühistu asutamise kohta, millisest nõudest saab kõrvale kalduda vaid juhul, kui teenuse osutaja ise sellega (iga korteriomanikuga eraldi lepingu sõlmimisega) nõustub.
Sõltumata eeltoodust leian siiski, et korteriomanike vee kinnikeeramisega ähvardamine ei ole mõistlik, kuna tsiviilkohtumenetluse seadustik näeb olukorra lahendusena ette valitseja määramise kohtu poolt, selle saavutamiseks peab veeettevõtja esitama kohtule vastava avalduse.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ