Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ühistu saab nõuda, et igas korteris tagataks vähemalt 17 kraadine temperatuur?24.01.2015

Meie 24 korteriga elamu on elektriküttel, senini on iga korteri elanik ise reguleerinud oma korteri soojust enda ostetud radiaatoritega vastavalt harjumustele ja vajadustele. Nüüd korteriühistu üldkoosolek võttis vastu otsuse ühistu liikmete käitumisreeglitest: "Kütteperioodil tuleks tagada kütteperioodil korteri sisetemperatuur vähemalt 17 kraadi" (kirjaviis muutmata). Samuti otsustati "Õhksoojuspumpade ja muude tehniliste seadmete paigaldamine kaasomandile otsustatakse üksnes kaasomanike kokkuleppel". Kas need nõudmised on õigustatud ja kohustuslikud korteriomanikele?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu üldkoosoleku otsuste õiguslikuks baasiks on korteriomandiseaduse paragrahv 11 lõige 1 punkt 1 ja paragrahv 16 lõige 1.
Eelnimetatud paragrahvidest esimese kohaselt peab korteriomanik hoidma korteriomandi reaalosa korras ning seda ja kaasomandi eset kasutades hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud. Korteri reaalosa alakütmine või kütmata jätmine on antud sättega vastuolus seetõttu, et see toob naaberkorteritele omanikele kaasa suurema küttekulu, vähendab elukvaliteeti ning kahjustab kõige halvemal juhul ka kaaomandi eset.
Teine minu poolt viidatud paragrahv ütleb aga seda, et ehitusliku või muu kaasomandi eseme korrashoiuks vajalikust muudatusest suurema ümberkorralduse tegemiseks on vaja korteriomanike kokkulepet.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ