Korteriomandiõigus


Küsimus: Mis saab korteri elanikest, kui ostan korteri kohtutäituri kaudu?31.03.2015

Tere!
Mul on plaan osta korter läbi kohtutäituri. Korteris elab aga sees ema oma alaealise lapsega. Sellest hetkest kui enampakkumise võidan, olen uus korteri omanik. Kui aga vana omanik ei ole nõus välja kolima, mis saab siis ning kogu venitatud aja jooksul ju kasvab ikkagi ka reaalne korteri kommunaalkulu, mis laieneb nüüdseks juba uuele korteri omanikule ehk siis minule? Kas seoses alaealise lapsega emale laienevad täiendavad õigused korterist väljatõstmise aja suhtes vms? Kas võib juhtuda, et mul tuleb pöörduda kohtusse? See aga toob kaasa kohtukulud ka minu jaoks, samuti ajakulu? Oskate mulle selgitada seda protsessi, mida see võib mulle nii rahaliselt kui ajaliselt kaasa tuua halvimal juhul?

Ette tänades!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kõnealuses korteris elavatelt isikutelt saab nõuda nende tahte vastaselt korteri vabastamist vaid vastava täitedokumendi alusel. Täitemenetluse seadustiku § 2 lg 1 sätestab ammendava
loetelu vastavatest sundtäidetavatest täitedokumentidest, mis on:
- jõustunud kohtuotsus tsiviilasjas,
- üürikomisjoni jõustunud otsus,
- sundenampakkumise akt, mille alusel on enampakkumisel kinnisasja ostnud isik kantud omanikuna kinnistusraamatusse, kinnisasja valduse väljanõudmisel.
Antud juhul tulekski Teil esmalt välja selgitada, kas kohtutäituril on olemas täitedokument korteri vabastamiseks seal elavatest isikutest, ning juhul, kui seda ei ole, siis tuleb halvimal juhul arvestada sellega, et korteri enda valdusesse saamiseks tuleb Teil kohtusse pöörduda - korteri vabastamise nõude aluseks on sellisel juhul asjaõigusseaduse § 80.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ