Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas KÜ on õigus nõuda rõdu eest remondikulud, hooldus- ja prügiveo tasu?31.03.2015

Tere,
Tegemist on KÜ juhatuse esimehega, kes ei ela isegi meie majas. Sain teada, et B-kaardil olevad isikud (mõned neist on üle 80 aasta vana) ei tegutse KÜ huvides üldse. Hakkasin uurima edasi ning jõudsin sellise kummalise asjaoluni: minu kommunaalarvetel on kirjas köetav pind 46,9 ning üldpind 47,6. Kinnitusregistris on üldpind 46,9.
KÜ võtab tasu kogu 47,6 ruutmeetri üle remondikulud, hooldus, prügivedu ja üldelektri eest. Kas see on seaduslik? Minu teada meie valitsus on 1999.aastal võtnud seaduse vastu, mis sätestab, et rõdu ei lähe reaalosa sisse ning seda osa ei saa tasustada.
Mida ütleb seadus? Vaatasin riigiteatajast palju seadusi, kuid ei leidnud seda õiget, et koosoleku organiseerida ning õiglust jalule seada.
Ette tänades,

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, Teie küsimust puudutavaks seadusesätteks on korteriühistuseaduse paragrahv 15 primm lõige 1, mis näeb ette, et korteriühistu majanduskulude jagamisel tuleb lähtuda kinnistusregistris nähtuvast korteri üldpinnast, so Teie puhul 46,9 m2-st.
KÜ puhul tuleb siiski enne kindla seisukoha esitamist kontrollida ka põhikirja, kuna eelviidatud seadusesäte lubab korteriühistutel sätestada põhikirjas seadusest sätestatust erinev kulude jagamise kord.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ