Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ongi nii, et kui 5 korterist 3 kuuluvad ühele omanikule, siis otsustab tema kõik maja küsimused?24.05.2015

Tere,
Tegin kü asutamiskoosolekul ettepaneku määrata põhikirjas ära, et üldkoosolekul otsused võetakse vastu vähemalt 61 % poolthäälega. Majas 5 korteriomandit ning nendest 3 on ühe perekonna omanduses. Koosoleku juhataja ütles, et kõik võetakse vastu lihthäälte enamusega, et suuremat poolthäälte protsenti ei rakendata kunagi ning seaduses käsitletakse seda kui erandit. Kas see on nii, kui jah, siis ülejäänud 2 korteriomanikku ei oma mingit kaasarääkimise õigust ja neisse suhtutakse nagu üürnikesse?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, olukord, kus ühel korteriomanikul on tänu talle kuuluvate korterite arvule valitsev mõju korteriühistu otsustele, ei ole õigusvastane.
Korteriühistu pädevus on korteriomandite valitsemisel seadusandlikult selgelt piiritletud (vt korteriomandiseaduse paragrahv 15-16 primm), ning nendest piiridest väljaspool olevad otsused ei ole korteriomanikule siduvad. Lisaks on sätestanud, et omavahelistes suhetes on korteriühistu ja selle juhtorganite liikmed kohustatud lähtuma hea usu põhimõttest (vt tsiviilseadustiku üldosa seaduse paragrahv 32).
Eeltoodust tulenevalt on seadusandja kaitsnud ka üksiku korteriomaniku õiguseid. Viimaste eest peab seisma siiski korteriomanik ise, ning selleks soovitan osaleda korteriühistu tegevuses aktiivselt.

Tervitades,
Andry Krass, MAL
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ