Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriomanikud saavad esitada eraldi kahjunõudeid allkorruse omanikule, kes ei küta oma ruume?03.07.2015

Tere. KÜ-le kuuluva maja allkorrus eraldati üldkasutusest, erastati ja pandi seisma tühja "äripinnana" üle 5a tagasi. Nüüd selgus, et tühjad ruumid hoitakse aastaid ka ilma kütteta, kahjustades seeläbi kaasomandisse kuuluvaid konstruktsioone ning suurendades korterite soojakadu. Seega: 1) kas korteriomanikud saavad esitada eraldi kahjunõudeid allkorruse omanikule, kui omanikuks on KÜ juhatuse liige? 2) kas edasimüümise korral vastutab tagantjärele lagunemise eest ka endine omanik? 3) kuidas ja millisel tingimusel oleks võimalik taotleda allkorruse sundvõõrandamist või üldkasutusse tagastamist? Tänades, korteriomanikud.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere,
korteriomanik võib ka iseseisvalt esitada nõudeid teiste korteriomanike vastu. Sellise õiguse annab talle korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõige 5, mis ütleb: korteriomanik võib nõuda, et korteriomandi eset valitsetakse korteriomanike kokkulepete ja otsuste kohaselt või, kui need puuduvad, siis korteriomanike huvidest lähtudes.

Korteri kütmata jätmisega on maja allkorrusel asuva korteriomanik rikkunud korteriomandiseaduse paragrahv 11 lõige 1 punkti 1, mis ütleb, et korteriomanik on kohustatud hoidma korteriomandi reaalosa korras ning seda ja kaasomandi eset kasutades hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud, millise rikkumise korral lubab samas seaduse paragrahv 14 lõige 2 punkt 1 esitada ka korteri võõrandamisnõude.

Korteri edasimüümisel vastutab korteri müüja solidaarselt korteri ostjaga nende puuduste eest, mis olid olemas korteri müügi hetkel.

Tervitades,
Andry Krass, MAL
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ