Korteriomandiõigus


Küsimus: Milline on korteriühistu vastutusala torustike avarii korral?03.09.2015

Minu korter asub esimesel korrusel. 3 korrusel asuva korteri põranda all asuvat toru ummistumise/lekke tõttu kahjustas vesi minu korteri lage. Torufirma saaks asja lahendada viies äravoolu 2 korrusel asuva korteri torustikku, kuid see eeldab sealse seina lõhkumist. Toru remonditööd plaanitakse jagada 3 korteri ehk ühe püstiku vahel. Kas mina kui kannatanu pean maksma kellegi teise vea eest ja kui kaugele ulatub ühistu vastutus torustiku osas, mis on amortiseerunud ning asub 3. korruse korteri põranda all?
Samahästi võiksin nõuda ühistult ka oma kahjude solidaarset hüvitamist ilma kindlustuse sekkumiseta?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu vastutab kogu ehitise korrasoleku eest, mille hulka kuulub ka kanalisatsioonitorustik. Seejuures ei oma tähtsust asjaolu, kas kanalisatsioonitorustik asub korteri reaalosas või mitte.
Ehitise korrashoiukohustuse täitmisega seotud kulutused tuleb korteriomanike vahel jagada korteriühistu põhikirjast lähtudes. Juhul, kui korteriühistu põhikiri konkreetse kulu jagamist ei sätesta, siis tuleks lähtuda korteriühistuseaduse paragrahvist viisteist primm, mille kohaselt jagunevad kulud korteriomanike vahel lähtudes korterite üldpinna suurusest.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ