Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu juhatusel on õigus üksi otsustada ehitustööde ca 10% kallinemine?05.02.2016

Tere
Enne renoveerimistööde algust toimunud korteriühistu üldkoosolekul otsustati:
Renoveerimistööde (sh renoveerimisega kaasnevate projekteerimis - ja omanikujärelevalvega seotud kulude) finantseerimiseks taotleda ...pangast laenu maksimaalselt summas 650 000 eurot ja volitada juhatust sõlmima pangaga vastav laenuleping.
Taotleda võetava laenu tagatiseks Sihtasutuselt KredEx laenukäendust maksimaalses ulatuses ning volitada juhatust sõlmima vastav käendusleping.
Et saada KredExi toetust 40%-i ulatuses, suurenes renoveerimitööde maksumus 690 000 eurole. Pool aastat hiljem on renoveerimise maksumus juba 710 000 eurot ja väidetavalt lisandub sellele veel ligikaudu 5 000 eurot. Ei renoveerimistööde ajal ega ka –järel pole korteriühistu juhatus ühelgi üldkoosolekul maininud, et esialgset maksimaalset lubatud summat on ületatud 10% võrra. Kas korteriühistu juhatusel on õigus üksi otsustada (ilma korteriühistu liikmeid informeerimata) ehitustööde kallinemisest sellises mahus? Kas korteriühistu juhatus on käitunud antud olukorras korrektselt?
Juhul kui on eksitud siis palun nõuandeid kuidas edasi.

Tänud vastuse eest

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, sõltub sellest, kuidas on vormistatud üldkoosoleku otsus. Kui üldkoosoleku otsuse eesmärk tööd teostada ilma lisatingimusi (määrates näiteks tööde maksumuse ülempiiri) esitamata, siis tuleks eeldada, et põhjendatud kulude tegemiseks on juhatusel volitus olemas.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ