Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas konditsioneeri paigaldus korteri juurde kuuluva rõdu piiretele ja hoone välisseintele eeldab KÜ liikmete nõusolekut?10.09.2016

Tere.
Kas ja millistel tingimustel saab korteriomanik paigaldada oma tarbeks konditsioneeri seadmeid KÜ valitsetavas elamus?
Kas konditsioneeri paigaldus korteri juurde kuuluva rõdu piiretele ja hoone välisseintele jms eeldab teiste KÜ liikmete - korteriomanike nõusolekut?
Kas välisfassaadile või katusele lisaseadmete kinnitamine eeldab ehitusprojekt ning kohaliku omavalitsuse ehitusluba või ehitusteatis?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, olukorras, kus konditsioneeri paigaldamisega kaasneb korterelamu välisilme muutumine ja müra, eeldab konditsioneeri paigaldamine kõigi korteriomanike nõusolekut. Konditsioneerist lähtuva müra tõttu tuleb nõusoleku saamist eeldada isegi juhul, kui korterelamu välisilme ei muutu.

Õiguslikult reguleerib antud olukorda korteriomandiseaduse § 16 lg 1, mille kohaselt on ehitusliku või muu kaasomandi eseme korrashoiuks vajalikust muudatusest suurema ümberkorralduse tegemiseks vaja korteriomanike kokkulepet. Samuti Vabariigi Valitsuse 26.01.1999 määrus nr 38 „Eluruumidele esitatavate nõuete kinnitamine“, punkt 10, mille kohaselt ei tohi müra eluruumis ületada 40 detsibelli päeval ja 30 detsibelli öösel.

Tervitades,
Andry Krass, MAL
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ